Списание “Класическа сугестопедия” – Брой 5

17.09.2023

Вяра, Надежда и Любов

Мили читатели,

Добре дошли на страниците на списание „Класическа Сугестопедия“ брой 5, година 3. Вдъхновяваща, както винаги, нежна и трогателна в Пловдив, нашата Конференция „Сугестопедия и Грация“ бе открита от домакините ни, Светозара Хаджиминова – Чакърова и нейните ученици от ОУ „Васил Петлешков“.
И тук, на тези страници ние бихме искали, доколкото можем, да пресъздадем богатството на присъствие, познание и необикновеност, които дните от 22 до 24 юли 2023 година ни дариха.
В памет на доктор Лозанов, с благодарност към всички участници, към всички гост-лектори и колеги, открехваме съдържанието на този брой.
Заедно с вас ще се потопим в задълбочени размисли от областта на философията и ще се докоснем до темата за тишината и сетивността с доц. д-р Силвия Борисова от Българската Академия на Науките; ще надникнем в литературната ни съкровищница с грациозната стъпка на Катя Зографова от Националния Литературен Музей; ще се пренесем заедно с д-р Елица Георгиева в света на невропедагогиката и духовността. С бели ръкавици ще отгърнем единици от националния архив и внимателно ще почетем началото на пътя, който ни е довел всички нас до тук – пътя на създаването на Сугестологията и Научноизследователския Институт по Сугестология, а за наш водач ще се доверим на емоцията на Ирена Младенова. Сугестопедичният екип на Училище „Рьорих“ в град София ще ни разкаже как Грацията присъства в тяхното ежедневие, а д-р Евелина Кръстева ще сподели за резултатите от обучението и в „Колелото на Ева“ при Сугестопедията в корпоративна среда. От Банско Димитър Караманчев ще ни говори за създаването на едни нови герои, с помощта на неговото въображение и с уменията на изкуствения интелект в работата с тийнейджъри. Средата на виртуалното пространство присъства силно емоционално със споделянията на Росица Русева в „За България с Любов“ и в трогателното и разтърсващо за всички присъстващи представяне на Велина Ортакчийска. Павлина Николова ще продължи с търсенията си в областта на внушението без диктат от дните на Конференцията като този път ни позволи да надникнем в нейния богат интелектуален свят чрез изследването й на автобиографията на Алехандро Ходоровски. От личния си архив ще проговори доктор Лозанов, за да ни напомни, макар и в чернова на бъдещо писмо към света, какво е Десугестопедя. Едно мило послание от една дългогодишна учителка в начален курс, сестра Жана, завърши пловдивското ни вълнение, за да отвори път към една нова година на любов и свобода, на убеденост, че нещо необикновено се случва, на предизвикване на обществената сугестивна норма с многократно увеличен материал, на свързаността на цялото с частите и хармоничното присъствие на златната пропорция, изкуството и естетиката, които ни успокояват, удивляват и хранят ума, сърцето и душата ни с най-хубавото, което този свят може да ни даде – Животът.
От тези страници бих искала да благодаря на Тодор Терзиев, Яник Керузек и Габриел Узунов за помощта при организацията по време на Конференцията.
Пожелаваме ви приятни минути в необятния свят на Сугестопедията,

Ванина Бодурова

Председател на Фондация „Професор доктор Георги Лозанов и професор доктор Евелина Гатева“

Брой 5, година 3

Съдържание:​

ISSN: 2738-8646.