Сугестопедичните учебници

Сугестопедичният учебник е важна част от организацията и приложението на сугестопедичната методика. Той съчетава в себе си седемте закона на Сугестопедията и трите групи средства – психологически, дидактични и художествени. Свободата, която има всеки преподавател – сугестопед, да създава учебник или текстове, с които да работи, помага за разкриване на неговите или нейните творческия резерви. Това е един процес на знание и вдъхновение. Фондация „Професор доктор Георги Лозанов и професор доктор Евелина Гатева“ въвежда от 2021 година система за рецензиране на авторските текстове, за да гарантира, че те отговорят на изискванията на сугестопедичната теория. След рецензията учебника навлиза в експериментална фаза, през която той се обновява в зависимост от практическите нужди на курсистите.

Списъкът на учебниците, рецензирани от Фондацията, се допълва периодично.

Павлина Николова, „Захир и 38 те ключа“,  сугестопедичен учебник – приказка цветните есенции на доктор Бах

Ако държите това четиво като книга, а не като учебник в сугестопедичен курс, то вероятно вие сте търсач на магичното и приказното, а твърде вероятно и на необятните възможности за трансформация на човека. Баховите есенции са част от този път. Те са ефирни и нежни. Те са информацията, която ни липсва понякога, за да се справим със ситуации, взаимоотношения, предизвикателства и преходи по такъв начин, че да разгърнем своята индивидуалност  без да нараняваме хората, които срещаме по пътя си.

В тази история главният герой Захир търси „ключовете на човешката душа”, както казва феята Беатриче – негов водач. Но ключът сам по себе си е един инструмент. Само ако той се завърти в точната ключалка, отваря врата към любовта, надеждата, красотата, смелостта, увереността, сърдечността.

Баховите есенции  досега не са били разглеждани цялостно и задълбочено чрез внушението на изкуството –литература, музика, изобразително изкуство. На мен не ми е известно да е било правено досега. Възможно ли е да се представят Баховите есенции чрез внушението на изкуството? То отразява именно човешките конфликти, но съдържа в себе си и посланието за изцеление. Ето защо в „Захир и 38-те ключа” има препратки към други произведения от литературата.  Бях вдъхновена от пиесата на Ибсен „Пер Гюнт”, от преработената версия на „Птичият събор” на Петер Сис, която ме отведе до оригиналната поема на персийския поет Атар, от притчите на Халил Джубран, от „Божествена комедия” на Данте, от „Фауст” на Гьоте… Произведенията на изобразителното изкуство не са просто подбрани, а „втъкани” в историята. Заложени са ключове и символи, защото това е висшият начин на учене, разбиране и проникновение.

Според препоръките всеки сугестопедичен учебник трябва да създаде условия за пълноценно взаимодействие между лявата и дясната половина на мозъка. Затова има и схематично описание на есенциите на д-р Бах.

Въпреки че първоначалният замисъл на тази книга бе тя да се използва само като учебник в обучения по Бахова терапия по метода Сугестопедия, съвсем спонтанно на една конференция по Сугестопедия учебникът се превърна в желано четиво. Обикновено този вид специализирана литература достига само до хора, които се обучават по метода Сугестопедия. Поради тези и други причини има някаква тайнственост около сугестопедичните учебници. “Захир и 38-те ключа” хвърля мост към читателя и това е още едно доказателство, че Сугестопедията е всеобятна и способна да създава връзки с други области от живота.

Надявам се тази история да ви поведе като фея към необятния свят на Баховите есенции, да събуди любопитство към тях и да ви вдъхнови да ги използвате. Ако вече ги познавате, убедена съм, че ще успеете да стигнете до нови открития за тяхната дълбочина.

От автора

„Приказката на Павлина Николова за Захир е своеобразно помагало как да разберем цветните есенции на Д-р Бах лесно, бързо и в определена последователност. Написана с много разбиране за есенциите, тя е и ключ за по-добро разбиране на човешкия характер. За мен Павлина Николова и приказката ѝ беше вдъхновяваща, за да направя смело нова крачка в житейския си път и с нетърпение очаквам новото цветно пътешествие.”

Татяна Лазарова за първото издание

Павлина Николова преминава трите нива на обучение към “Център на д-р Едуард Бах” във Великобритания и става сертифициран Бахов конслутант (Bach Foundation Registered Practioner). Към момента не е активен член към Фондацията. Авторката е също сертифициран сугестопедагог към Фондация „Проф. д-р Георги Лозанов и проф. д-р Евелина Гатева”. Провежда индивидуални консултации и води обучения по Бахова терапия.

Катя Стефанова, „Приключенията на Тино Фортунов по света и към себе си“, учебник по въведение в предприемачеството и начална финансова грамотност за гимназиален етап, създаден според сугестопедичния метод на обучение

Моят път към Сугестопедията започва преди повече от 10 години назад във времето, когато започвам да чувам откъслечна информация за някакво “чудо”, което помага да се учат нови езици без стрес, спокойно и дори със забавление. Докато преди 4 години за пръв път се свързах по имейл с Ванина Бодурова и разбрах,че бих могла и аз да се докосна до това вълшебство и да бъда обучена за преподавател по метода на Сугестопедията,което и се случи в Сливен през миналото лято. Оттогава насам не съм спирала и за миг да вярвам в истинността и резултатността на метода, наясно съм,че имам огромна отговорност към учениците и колегите си сугестопедагози и с огромно удоволствие продължавам да уча, за да мога още по-пълноценно да предавам знанията си.

Идеята за учебника ми хрумна в Сливен към края на обучението ми в школата, получих изключително голяма подкрепа от Ванина Бодурова, която неуморно до късна доба ми помагаше да очертая силуета на героя си Тино Фортунов, неговите цели, творческото му израстване и същевременно да вплета в сюжета многобройни икономически термини от материала по предприемачество за началните гимназиални класове. Написах историята за героя си, който пристъпва в света на изкуството, изучавайки приложната страна на паричните потоци, с неизменната мисъл да представя на читателя, обичайно познатия като прагматичен и лишен от творчество свят на финансите, по един нов и приятен за възприемане начин

Истински вдъхновител и неуморим съмишленик за мен и до днес е и Златина Фортунова, моя скъпа приятелка и колега, която за живее и твори в Ница и на която от все сърце благодаря за безрезервната вяра в мен и непрестанната убеденост, че аз създавам вълшебство.

Възрастовата група, към която е насочен материалът в учебника е много широка, тъй като за пример бих дала десетгодишната си дъщеря, която неизменно ми помагаше през цялото време да подготвяме игри и задачи за часовете и с лекота научи много за света на предприемачеството, но бих казала и че възрастните сред нас, които биха искали да подобрят финансовата си култура или имат бегли познания за икономиката, биха могли да се обучават по този учебник, който обединява информацията за терминологията от началната Финансова грамотност.

Ангелина Руменова, автор; Център по класическа сугестопедия „ Вихровения“, издател

„Viewfinders”, сугестопедичен учебник по английски език за напреднали, първа част

Това са два сугестопедични учебника по английски език, подходящи за младежи над 14 години и възрастни.  

Viewfinders (122 страници) покрива ниво Intermediate и включва български превод, а Viewpoints (107 страници) покрива ниво Upper Intermediate/Advanced. 

Сюжетно, учебниците представляват истории с разнообразни и вълнуващи събития от живота на Мис Емили и загадъчната ѝ баба Мисис Емили, Доли, Мистър Маска, семейство Мери, Питър и Сър Джефри – героите, познати от основополагащия учебник The Return на проф. д-р Георги Лозанов и проф, д-р Евелина Гатева.

Вплетени са множество откъси от класически произведения на английски и американски автори, както и анекдоти, викторини, песни и репродукции на класически картини.

Двата учебника са рецензирани от Ванина Бодурова, председател на Фондация “Проф. д-р Георги Лозанов и проф, д-р Евелина Гатева”.

Viajes mágicos

Проследява едно вълшебно пътешествие, за малки и не толкова малки деца, което започва в градината на баба Иванка, късно вечерта след рождения ден на Хулио. Той се впуска в различни приключения през четирите годишни времена с помощта на един глобус – любимият подарък на момчето и един от повелителите на розата на ветровете.

Приключенията започват в сърцето на всяко дете. Следват светлите нишки на Любовта, Приятелството, Благодарността и Любопитството. Минават винаги през градината на любимата баба и стигат до различни точки на света и вселената, а в нашата история – до градове и райони на Испания.

Сугестопедичният сценарий е в две части. Първата част е вдъхновена от Un viaje mágico на сугестопедагогът по френски език Анита Симеонова.

Историята е подходяща за деца между 10- 14 годишна възраст.

Viaje a un castillo

Група младежи от различни страни, членове на Обществото на нечуваните изследователи пътува някъде и навсякъде в една Испания на средновековни замъци, вятърни мелници и Дон Кихот. Загадъчните срещи с 27-ия граф Де Ямасар, чието родословие се простира до незапомнени времена, е водач в това пътешествие физическо и метафизично. Героите вървят по следите, оставени  от  рицарството и неговия дух: свободата, честта, щедростта, смелостта, търпението и благородството.

Сугестопедичният сценарий е създаден за деца и младежи между 12- 16 годишна възраст.