Списание “Класическа сугестопедия” – Брой 2

04.03.2022г.

Мили читатели,

Добре дошли на страниците на втория брой на списание „Класическа сугестопедия“ на български език.

Този брой е необикновен, специален, празничен, защото е посветен на 83 годишнина от рождението на професор доктор Евелина Гатева.

Това е един брой, който говори за вплетените изкуство и дидактика, за красота и необикновеност, за детско творчество, докосва Вселената и се връща към онова, върху което професор доктор Георги Лозанов и професор доктор Евелина Гатева работиха до последния ден от живота си – подготовката на новите, безкомпромисно новите преподаватели.
Като последно докосване споделяме един документален запис от архива – разговорът между двамата учени, дни преди кончината на професор доктор Евелина Гатева през септември 1997 – за насоки и кураж в работата на всеки човек, който търси начини и се стреми да даде своя принос за един по-добър и любящ свят.
Пожелаваме Ви приятно четене!

Ванина С. Бодурова

Фондация „Професор доктор Георги Лозанов и професор доктор Евелина Гатева“

Брой 2, година 1

Съдържание:​

ISSN: 2738-8646.

Думи на благодарност

Мили читатели,

И ето, последната страница на този втори брой, посветен на професор доктор Евелина Гатева е вече прочетена. Навън е сякаш пролет, която се опитва да настъпи. Светът на хората отново е тревожен и в страдание. Професор доктор Георги Лозанов и професор доктор Евелина Гатева са работили също в такъв тревожен свят. И са създавали надежда, която ще остане за тези, които идват след тях.

А ние?

Какво остава от нас, които преминаваме през този живот с един копнеж за по-добро? Няколко думи, написани внимателно или набързо, няколко споделени истини, няколко спомена, една голяма благодарност към нашите Учители.

Доктор Лозанов казваше: „Пиши! Пиши! Само написаното остава.“ Ние всички се стремим да направим най-доброто, на което сме способни. С позволението, което Сугестопедията ни дава да предизвикваме сами себе си, да откриваме сами себе си, да подаряваме сами себе си на настоящето, което живеем и на бъдещето, което ще дойде след нас.

Бих искала да благодаря на всички автори, които споделиха с нас разсъжденията и преживяванията си без страх, спокойно и уверено.

Бих искала да благодаря на нежната ръка и щедрост на Ина Василева-Тасева, която подготви за нас електронното оформление и на този втори брой, в памет на професор доктор Евелина Гатева.

Благодаря ви, мили читатели, че споделихте от своето време и желание, за да бъдем отново заедно тук, в света на Сугестопедията!

До нови срещи!

Ванина Бодурова

Фондация „Професор доктор Георги Лозанов и професор доктор Евелина Гатева“