Семейно-родова динамика и сугестопедия

МИЛЕНА МИЛЕВА

Преди около 10 години създадох метод, който нарекох “Аугуста Монада”. Той се основава на специфичен прочит на родовата астрологична карта и третира неразрушимата връзка на човека с двете най-близки до него системи – тези на семейството и рода му.

Наясно съм, че само споменаването на думата “астрология” буди в едни любопитство, в други скептицизъм, в трети възхищение, а в четвърти подигравка. И разбирам напълно хората, които я отхвърлят, тъй като онова което се тиражира като астрология е много далеч от истинското познание, което носи тя.

Но тази статия не е посветена на астрологията, а на сугестопедията.. Преди да стигна до нея обаче ми се иска направя кратко въведение в спецификата на онова, с което се занимавам.

“Аугуста Монада” е пътуване към най-дълбоката същност на човека от една страна, а от друга е практически наръчник за инструментариума, с който той разполага, за да осъществи себе си, и изпълни мисията, заради която е извикан в енергийното поле на Предците си. Методът се състои (образно казано!) от “врати” след отварянето, на които се открива пълният потенциал и блясък на собственото Аз. Но не само! Осъществява се осъзната връзка с неописуемо красивата, мощна, любяща и подкрепяща енергия на бащиния и майчин род.

Един от сложните моменти в работата ми беше фактът, че информацията, която предавах имаше само един “вход” – умът. През него разчитах да се стигне до разбиране, което да доведе до решения, осъзнати действия и в край сметка до желаната промяна. Умът обаче е колкото полезен, толкова и “опасен”. Полезен, защото чрез него в съзнанието може да бъде преработено несъзнаваното – основен фактор, когато говорим за енергийното поле на предците. И “опасен”, защото обичайно е услужлив на аргументи, които (не винаги, но достатъчно често!) реално ни отдалечават от свободата и напредъкът, които искаме в живота си. Осезателното присъствие на субективни възприятия и внушения получени от външната среда, социалната приемливост и понякога сериозните “блокажи” свързани с динамики в семейно-родовата среда, “помагат” на ума да “оплита” съзнанието, блокирайки по този начин фундаментално важната за всеки от нас връзка с корените.

Независимо от “съпротивата”, която умът понякога упорито оказваше, хората, които ми се доверяваха, постигаха завидни резултати. Но в мен усещането за липсата на нещо съществено (което ми беше трудно да формулирам на онзи етап!) ставаше все по-осезаема, и по-осезаема.

В търсене на тази липсваща брънка се срещнах със сугестопедията. За нея знаех малко, да не кажа, почти нищо – създадена от проф. д-р Георги Лозанов за ускорено изучаване на чужди езици. И толкова. До деня, в който моята дъщеря (дипломиран психолог) не се върна от семинар в Лондон, на който лекторът споделил, че ползва методиката на един българин – проф. Лозанов. Учудването ми бе голямо, защото не разбирах каква причина може да накара психолог със световна известност да използва сугестопедията в наука изучаваща закономерностите на психическата дейност.

Сега знам! Знам за неограничените, работещи във всяка област на човешкото знание, възможности на сугестопедията. Знам, че за да осмислим какво точно ни е завещал проф. Лозанов ще ни трябват векове. Знам, че Законите, които е формулирал ще бъдат пътеводна звезда не само за нас, но и за поколенията след нас. Знам, че не ние имаме планове за приложението на сугестопедия, а Бъдещето, на което тя принадлежи.

Именно това знание се оказа повратна точка в дейността ми. То ме накара да работя 3 години върху сугетопедичен вариант на метода ми, с неоценимото менторство, приятелство и принос на онази, която ме посвети в тайнството “сугестопедия” – г-жа Ванина Бодурова.

Така се роди “Пътят Аугуста Монада”. Път-приказка разказвана от Рода, Път-откровение, Път-катарзис, Път-сила, Път-посока, просто Път…. И не Път изобщо, а твоят собствен приказен Път! Изпъстрен с блата и гори, планини и долини, реки и пустини, градове и морета. Път преминаващ през острови и квартали, оазиси и шатри, пазари и огнища, ателиета и кръстопътища. Път, в който музиката блика отвсякъде! Концерти с класическа музика, докосващи душата, се редуват с ритми от непознати земи и езици, а после блус и шлагер, рап и джаз, опера и фолклор те завъртат в танц, който само Пътя може да роди. А ти твориш – рисуваш, четеш стихове, нижеш огърлици, изковаваш оръжия, градиш замъци, палиш огнища. И не си сам. Пътят гъмжи от живот. Приказен живот. Лебеди и орли, вълци и лемури, приказни герои – властелини на блатото, боклукчийка, орисници, и още Фата Моргана, вълшебници, пазители, посланици, и разбира се Духът на Предците. И това съвсем не е всичко! Учиш, преживяваш, преминаваш през радост и смях, през сълзи и колебания, през вдъхновение и катарзис. А Пътят не обещава нищо друго, освен безусловна Любов…и промяна. Промяна, която те прави по-осъзнат, градивен, щастлив, спокоен и уверен в себе си човек. Човек разкрил онзи вътрешен потенциал, който дори не е подозирал, че притежава.

Сега, когато вървя по този Път, когато наблюдавам промените, които се случват с мен и с всички, стъпили на него – имам собствено разбиране за сугестопедията. За мен тя е много повече от наука, много повече от начин за предаване на информация, много повече от психотерапевтичен метод. Тя е преди всичко Любов. Любов, която ти пропомня кой си, от къде идваш и накъде отиваш. Позволява ти да градиш, и дерзаейки да осъществяваш себе си. Сугестопедията е “мантия” от знания изтъкана от градивната частица на Вселената – Любовта, и дарена на света чрез Българският Дух на проф.Лозанов!

За да пребъдем – като Човечество!

За контакти с автора:

augustamonada@gmail.com

www.augusramonada.com,

тел: 0887716841

София 1000, бул. Яворов 22.