Тодор Терзиев

Сугестопедагог

email: t.v.terziev@gmail.com

Роден съм в най-западната точка на Черно море, гр. Бургас. След като завърших немска езикова гимназия „Гьоте“ в града, се отправих към Нидерландия, за да продължа образованието си. През последната си година там, учейки Международен бизнес и мениджмънт пред мен се появи науката Сугестопедия. Срещата с нея мога да опиша само като приятел, който съм чакал от детството си. Тази среща ме убеди, че трябва да се върна в Родината и да последвам мечтите си. Винаги съм имал интерес към космоса и как митовете и легендите са предавали знания през вековете. Живо се вълнувам и от личностното развитие и как да разкриваме и използваме заложения ни потенциал. По естествен начин тази страст се превърна в разработката на два сугестопедични курса, която тече и в момента. Експериментално курсовете се провеждат с децата в образователен център „СИЯЙНИ“, гр. София и са предназначени за деца от 2-ри до 4-ти клас.

„Откриване на гения в нас“ – в този курс се запознаваме с основните десет интелигентности в човека, като разглеждаме живота и постиженията на десет гениални личности през историята, променили световния облик и култура.  Разказваме една приказка с двама – герой Паметко и Креативка. Те ще ни съпътстват през изследването и разкриването на потенциала в нас. С тяхна помощ очертаваме множеството интелигентности (10), които всеки един човек притежава. След това разказваме за 10-те най-велики умове в историята на планетата, с цел да създадем примерна група от ролеви модели, която да  стимулира и подпомага развитието. В тази група са хора като Леонардо да Винчи, Александър Велики, кралица Елизабет Първата, Алберт Айнщайн и др. След това показваме какви са характеристиките на гения, дефинираме ги, за да ги разпознаваме и да видим къде се вписват в собствената ни личност. Как да ги развиваме, да ги подобряваме, да ги укрепваме, но преди всичко да знаем какви са те. Всичко това ни помага да стигнем до жизнено важните съставки на гения – паметта и креативността. Те освобождават и дават възможности.

„Слънчевата система и ние“ (астрономия за деца) – Отново с нашите герои Паметко и Креативка се потапяме в мистиката и знанията на цивилизацията, този път помощта на тракийските митове и легенди. Те ни разказват за погледа на древните към звездите и слънчевата ни система. Как са използвани различни архетипи, за да се предава информация и знание, които днес казваме, че са „заключени“ в съзвездията. Изследваме и най-стария и точен календар открит до момента според ЮНЕСКО – старобългарският. Това ни помага да разберем по-добре понятията и концепцията за време. Запознаваме се отблизо с планетите от нашата слънчева система и изследваме значението им в древността, както и най-новите открития от модерната астрономия и астрофизика.