Павлина Николова

Сугестопедагог шведски език и Бахова терапия

email: pavlina.nikolova@abv.bg

Аз съм Павлина Николова. Професионалният ми път минава през различни дейности, но има една червена нишка и тя е свързана с културата, природата и цивилизацията.

От малка имам интерес към езиците. Завърших Немска езикова гимназия, а след това продължих образованието си в СУ „Климент Охридски”, специалност скандинавистика. Дипломирах се като магистър с първи шведски и втори датски език. Имам втора специалност немски език.

Работила съм като екскурзовод, представител на чужди туроператори и шеф на дестинация. Пътувала съм много. След като родих сина си, се обучих като доброволен консултант по кърмене към Национална асоциация „Подкрепа за кърмене”  (НАПК). Редактирах книгата  „Азбука на кърменето” от норвежки и преведох филм за кърменето „Гърдата е най-доброто”. Работя доброволно като консултант по кърмене.

През 2013 се състоя последното от трите етапа на обучение към „Бах фондация” (Великобритания), след което получих международния сертификат Bach Foundation Registered Practitioner – BFRP. Към момента не съм активен член на организацията.

През 2013 преминах обучение по сугестопедия към Фондация „Проф. д-р Лозанов и проф. д-р Евелина Гатева”, водено от Ванина Бодурова.

Автор съм на два сугестопедични учебника. Първият е по шведски език „Ключът”. Вторият е по Бахова терапия „Захир и 38-те ключа”.

Между 2018 и 2019 проведох три цикъла за разказване на приказки и творческо писане с деца. От 2013 г. насам провеждам курсове по метода на сугестопедията по шведски език и Бахова терапия и правя индивидуални Бахови консултации.

След промените от 2020 г. се впуснах в сугестопедични курсове по шведски език онлайн.

Преводач съм на свободна практика от и на шведски и датски език.

Освен гореспоменатите езици чета научна литература и говоря на различни нива английски, италиански, испански, норвежки и руски език.

Интересувам се от холистични методи на лечение, ароматерапия, митове, приказки, storytelling, психология, в частност Юнгианство, история, история на изкуството и др. Обичам да пътувам и да се разхождам сред природата.