Невена Петрова

Сугестопедагог

0892316027

email: nevenapetrova707@gmail.com
Дълбок поклон пред откритието и научно доказаното знание, което проф.д-р Лозанов и проф. д-р Гатева ни завещават!

Огромна благодарност към Вас Ванина за честта да бъда обучена в същността на десугестопедията чрез грация, благост, приказност и респектираща компетентност!

Знанието оформило науката сугестология и свързаните сугестопедия и десугестопедия е необятно, открито в миналото преди 55 години (число от редицата на Фибоначи) то е знание на бъдещето.

Скритите резерви не са фантазии на мечтатели и езотерици. Те са научно обосновани и изследвани. Всеки от нас в критични моменти е установил съществуването им – при преумора, когато трябва да продължим да се грижим за детето си ние установяваме, че организма ни има още и още сили за дни напред; при явяване на изпит изведнъж демонстрираме знания, които сами не предполагаме, че сме запомнили; при близост с природата спонтанно запяваме, като минути преди това сме изпитвали силен стрес и напрежение.

Но как ежедневно, системно, безопасно, с благост и любов да се достига до скритите резерви? Това знание ни е дадено и от този момент, аз се чувствам безмерно богата.

Ще Ви разкажа за моя модел на преподаване в момента.

Учебната среда ми е самият живот – работното място, срещите с приятели, с децата на мои приятели или непознати, семейството, занятията по йога. Знаем, че в живота всяко откритие е добре забравено старо. Така се е случвало многократно в нашата история, просветителите не са били в центрове, а първоначално са били сред хората и са подготвяли почвата за нова вяра, новата книжнина, за освобождение и т.н.

Така го усетих, не е лесно без защитената среда на сугестопедичната стая, но от друга няма разходи по поддръжка на помещение и бизнес. Ежедневно съм пример за комуникация с благост, запомняне и анализ на големи обеми от информация, жизненост, креативност и обединяване на общност от индивидуалности, без заличаване на уникалността на всеки. Това е моя начин към момента.

Мога да посоча още много примери. Основополагащо за мен е движението. Всичко във вселената е ритъм и вибрация. Много хора съм убедила в това и внесла физическа активност в живота им. С примера и благото споделяне, че всеки може да открие вида активност, която най-много му допада и внася емоция и наслада за самия него – ходене, тичане, танци, паневритмия, плуване и т.н. Периодично правя и йога занятие, в които спонтанно групата се чувства едно цяло, а всеки човек не чрез водена релаксация и медитация, а чрез фини разтягания в зоната на удосилието постига спокойствие на ума и укрепване на физическото състояние. Терапевтичният и лечебен ефект на движението и изкуството, близостта с природата, дълбокото дишане отместват фокуса от страха в тези месеци на различна обстановка и помагат на хората дори да открият свои творчески таланти. Едно от момичетата започна да рисува. Работим по проект, който ще ви изпратя като е готов за 55 рисунки със скрити букви за обучение по четене по сугестопедичната методика.

Човекът е симфония от вплетени ритъм, темпо и звуци.

Синхрон в комуникациите. Комуникация между хората чрез езика на поезията. Красотата на живота е във вчустването, но това е и начина по който изкуството ни въздейства, а така се създава благоприятната среда за отваряне на резервите на ума  чрез любов към човешките същества.

Необходимата промяна в образователната система ще дойде. С отворено сърце, подготовка, осъзнаване и убеденост ние подготвяме почвата за приемане на сугестопедията като истинското образование, изпълнено с възвишено творчество    и достигане и развиване на свръхумения или свръхталанти у всеки.