Христина Щерева

Сугестопедагог новогръцки

email: greek@oniro.bg

Христина Щерева е завършила Новогръцка филология в СУ „Св. Климент Охридски“ със степен Магистър и квалификация преводач и преподавател по новогръцки език и литература. Посещавала е множество езикови обучения към различни гръцки университети и фондации.

Преподавала е новогръцки език и литература като асистент в СУ „Св. Климент Охридски“, хоноруван преподавател в Нов български университет и към частни езикови школи. Участвала е в научни конференции, посветени на новогръцката литература в Гърция и Кипър. Паралелно, години наред е работила и като преводач. По-късно се ориентира към други професионални сфери, които ѝ осигуряват ежедневно общуване с носители на гръцкия език. Така тя допълнително обогатява познанията си за езика, културата и светоусещането на гърците.

Първата среща на Христина със Сугестопедията е отново в Софийския университет. През 2013 г. в Аулата на СУ тя „случайно“ присъства на филм, неслучайно озаглавен „Любовта стъпва само на пръсти“. Филмът е посветен на метода Сугестопедия и на неговия създател, проф. д-р Георги Лозанов. Още по време на прожекцията Христина се влюбва. Тя разпознава подхода, който е в пълно съзвучие с интуитивното ѝ усещане за ефективно, щадящо и вдъхновяващо учене. Така страстта ѝ към преподаването на другата ѝ голяма любов – гръцкият език, отново се пробужда.

През следващата година Христина Щерева завършва обучението си към Фондация „Професор доктор Георги Лозанов и професор доктор Евелина Гатева“ и разработва единствената до днес сугестопедична програма по новогръцки език за българи. От 2015 до 2018 г. преподава гръцки език в Център по класическа сугестопедия „Вихровения“. Участва като лектор в Национална конференция „Сугестопедията като изкуство в общуването. Силата на слабите сигнали в учебната среда“ през 2015 г. и в Национална научна конференция „Сугестопедия и време“ през 2018 г.

През 2019 г. една мечта заживява наяве. Христина Щерева основава сугестопедична школа по гръцки език „Ониро“ – единственото място в България, където човек има възможност да изучава гръцки език с радост и вдъхновение по метода Сугестопедия.