Едно писмо

ИРЕНА МЛАДЕНОВА

Когато се влюбиш в една теория, когато разкриеш чудесата на тази любов и ти се иска да я прилагаш както в професията си, така и в личния си живот.

 

Скъпа моя, любима Сугестопедия,

Изпълват се 10 години откакто се срещнах с теб. И до този момент помня началото и зная, че никога няма да го забравя! До този момент продължавам да съм влюбена в теб и зная, че винаги ще те обичам! Да те откривам, да ти се радвам, да преживявам прекрасни мигове на щастие и да искам да раздавам това щастие на всеки, който има сърце да го усети!

Убедена съм, че всяка среща с нещо толкова специално като теб е дар от съдбата за този, който е готов да го получи и се чувствам истински щастлива от това, че дойде в живота ми! Ти си един от тези редки дарове, които колкото повече опознавам, толкова повече стойност за живота ми придобива! 

В началото бе вдъхновението и полетът; след тях дойдоха упоритият труд и безсънните нощи в подготовка на материали, игри, текстове, преводи на песни, приказки, поезия; четене и препрочитане на трудовете на Д-л Лозанов и д-р Гатева; творчество; нови текстове, романи, истории и така до безкрай. Ръка за ръка с мен вървяха и споделяха този процес ученици от всякакви възрасти, с различни професии и занимания, с различни интереси и мотиви за учене. Всички те в края на нашата споделена пътечка в живота си тръгваха щастливи, с грейнали лица и светлина в очите. Те също бяха срещнали теб и се бяха влюбили!

Времето се превърна в 5-седмични курсове, които преминаваха неустно в радост, смях, щастие, удовлетвореност от постигнатите резултати /от страна на курсистите – че те вече говорят испански език, от моя страна – че те са влюбени в езика и вече няма какво да ги спре да го надграждат и използват с удоволствие./

Пътешествах, преподавайки любим за мен език; опознавах хората в различни краища на България; пътувахме заедно чрез въображението си, създавайки нови светове; пътувахме и реално заедно до Испания, за да учим и говорим в естествена среда. Това ми дари в професионален план ти, моя любима Сугестопедия, този безценен дар да съм щастлива в професията си!

В личен план не всичко бе като сугестопедичен курс! А така ми се искаше! Толкова ми харесваше! Там аз бях себе си! И бях всичко, което пожелая!

Аз съм учител-мечтател-философ. А философите са царете на теориите. Те затова са философи. Някои теории е добре да си останат само теории. Не всяка теория може да ме привлече; може да ми хареса или не, но това, което истински ме вълнува е как дадена красива теория може да се превърне в практика.

В Сугестопедията открих философската база на ученето и преподаването, която никога до този момент не бях откривала в друга методология /занимавам се с модерно образование от 1995 година и смея да заявя, че познавам много различни видове педагогически методи, похвати, техники, движения и т.н./. Но все нещо ми се изплъзваше, липсваше ми и продължавах да търся.  При сугестопедията от теорията се отива много леко и плавно към практиката;  освен това, с радост, щастие, смях и добронамереност, което дава изключителни резултати. Имах щастието да бъда свидетел на раждането на стихосбирки; промени на професии; излизане от тежки сфери на работа и посвещаване на любимо занимание; на връщане към детски мечти и осъществяването им; тоест – на разкриване на резервите на личността.

В приложението на сугестопедията в практиката  откривах ежедневно щастието и хармонията в класната стая. Откривах колко бързо се връщаме към онова естествено състояние да бъдем себе си, без да се притесняваме, че някой ни оценява; да имаме право да грешим; да избираме и променяме избора си без назидание; да се изкажем по всяка тема или да се въздържим от изказване; да творим, да мечтаем, да действаме и да се радваме да индивидуалните си възможности, без да бъдем сравнявани, етикетирани или порицавани. Ученето придоби дълбок смисъл.

В глобален аспект ние учим, за да прилагаме в живота принципи, които създават една хармонична картина на нашия живот. На нашия живот?! Не само професионалния, но и личния?! И тогава си зададох въпроса:

Възможно ли бе и личният ми живот да бъде базиран на законите на сугестопедията?

Защото всичко това, което правя в сугестопедичните курсове се случва толкова естествено, леко, красиво; не усещам времето, сливам се с момента и сякаш нищо друго не съществува, след като съм прекрачила прага на сугестопедичната зала, без значение къде – дали в моето студио или в друг град, в друга школа, в друг образователен център. И съм истински щастлива! А кой не би искал да бъде щастлив? Това е толкова естествен порив, който се таи в дълбините на душата ни!

И този въпрос започна да изниква все по-често в моето съзнание. Всеки един от законите на Сугестопедията започна да придобива особено значение за мен, питайки се как в живота си бих могла да го приложа.

Това е процес на много сериозна работа с мен самата, който продължава и до ден днешен. В следващи статии бих могла да споделя конкретни резултати, в случай, че има интерес към тях. Това, на което се надявам е, в края на своя жизнен път да съм успяла в по-голямата част от личния си живот да спазвам законите на сугестопедията и да ги прилагам заедно в тяхното единство.

Защото за мен те са универсалните закони за конструиране на хармонична среда. Моята скромна лична цел е да „конструирам“ ежедневно своя хармоничен живот или композицията на моя живот да спазва принципите, който ме правят по-щастлива, по-спокойна, по-уверена и наслаждаваща се на живота.

Според мен /може би и според някой друг от тези, които сега четат този текст/, Д-р Лозанов е завещал на човечеството освен най-хуманната методология за учене така също и една приложима на практика философска концепция за хармоничен начин на живот. Чрез законите на Сугестопедията всеки един от нас би могъл да постига това, което за себе си съм нарекла „цел“ – хармония във всички аспекти на живота.

Това ми помогна да разбера ти, моя любима Сугестопедия!

И продължаваш да ми помагаш да си задавам въпроси, да искам да знам, да мога, да мечтая и творя!

В нашата десета годишнина мога само да кажа Благодаря! И да си пожелая да продължим да бъдем заедно! 

 

Автор: Ирена Младенова

Тел. за контакт 0899133832,

e-mail:irena.mladenova@gmail.com